top of page
Søg
  • psykologsofiemarcussen

Rammer dine prioriteringer et mål, der er dét værd?

Når vi skal prioritere indholdet i vores liv som en del af at få balance mellem vores ressourcer og belastninger, er værdier en vigtig kilde til indsigt i, hvad der bør prioriteres. Når vi lever i overensstemmelse med vores værdier, føler vi mere velvære og mening – og vi slipper for at bruge energi på ikke at kunne kende os selv i vores handlinger, eller måske endda få moralske tømmermænd over, hvad vi gør. Ved at finde ud af, hvad vores værdier er, og hvordan vi giver dem indflydelse i vores liv, kan vi derved skifte vægten i energibalancen.


Værdier handler nemlig dybest set om vores principper, og hvad vi synes der er godt (og dårligt!).

 

Hvad er værdier (ikke)?

Værdier er ikke…

… mål: Mål kan nås – værdier er ikke noget, vi opnår, det er noget, vi har. Vores mål er dog ofte formet af vores værdier, og vi har ikke godt af at have mål, der er modsat vores værdier. Værdier er svaret på ”hvorfor”, der ligger bag et mål. Hvis du fx har et mål om at få en uddannelse, så kan værdier som anerkendelse eller nysgerrighed være værdierne bag – de er svaret på, hvorfor uddannelsen er et mål for dig.

… leveregler: Leveregler er de regler, verden har lært os, om hvordan vi opnår vores mål. Hvis vi har en antagelse om, at verden er retfærdig, og vores mål fx er at opnå succes på arbejdet, så vil levereglen være, at vi skal arbejde hårdt, hvilket vil blive belønnet. Hvis vores antagelse havde været, at verden ikke var retfærdig, og vores mål var at opnå succes på arbejdet, ville levereglen måske være, at vi skulle finde andre veje end selve arbejdet, for at opnå vores mål, fx networking, smiger eller lignende – eller måske ville vi konkludere, at målet er uopnåeligt, og at det er bedre at passe på sig selv end at jagte det.

… antagelser: Vi har alle antagelser om verden – ovenfor nævnes ”verden er (u)retfærdig” som en mulig antagelse. Antagelser er de forståelser vi har, for hvordan verden hænger sammen og fungerer. De udvikles allerede tidligt i barndommen, hvilket er en af grundene til, at vores opvækst har meget indflydelse igennem hele vores liv. Værdier bygger til dels på antagelserne – fx giver det kun mening at have fx ”ærlighed” som en værdi, hvis man antager, at andre også til en vis grad er ærlige.

… handlinger. Vi handler helst på baggrund af vores værdier, men vi kan godt handle imod dem. Hele diskussionen om intentioner, værdier og konsekvenser ligger her, for disse behøver ikke være i overensstemmelse.

 

Værdier er ikke nødvendigvis konstante – de kan godt ændre sig med tiden – men de er vedvarende størrelser og bliver ikke som sådan ”overstået”, som når man opnår et mål. De udgør en guide-line for vores mål og handlinger, og vi har det bedre, når vi handler ud fra dem. Værdier kan også være møntet på et område af vores liv uden at overføre sig til andre – fx kan anerkendelse i familien være vigtigt for os uden at vi har samme behov for anerkendelse på jobbet.

 

Find dine værdier

Nu hvor jeg er blevet enig om, hvor vigtige værdier er (og du forhåbentlig er enig også!), så kan vi gå videre til den praktiske del af situationen: Nemlig at få styr på, hvad vores egne værdier er, og hvordan vi kan udleve dem i vores eget liv.


Ved du allerede, hvad dine værdier er? Fedt! Så bestemmer du selv, om du vil lave øvelsen her, eller om du vil hoppe videre til at omsætte dine værdier til mål og handling.


Ved du ikke, hvad dine værdier er? Okay, så bestemmer du stadig, om du vil lave øvelsen her, men det er en god idé at gøre, før du kigger videre på mål og handling.


en oversigt med 24 forskellige værdier.

Sådan gør du:

  • Kig på oversigten med værdier – du kan evt. printe den ud fra værktøjssiden og klippe hver værdi ud som et kort for bedre overblik.

  • Vælg nu først de værdier, der på en eller anden måde er vigtige eller interessante for dig – resten af kortene lægger du blot til side.

  • Udvælg nu de 10 vigtigste – det er ikke nødvendigvis de værdier, du lige nu lever mest efter (måske rammer du ikke målet lige nu), men det er dem, du gerne vil leve efter og som er meningsfulde for dig.

  • Udvælg så de 6 vigtigste.

  • Og til sidst de 3 vigtigste.


De fleste finder det ret svært at skære helt ned til 3 værdier, men hvis du er belastet eller lever i stor uoverensstemmelse med dine værdier, er det en god idé at fokusere på, hvordan du prioriterer nogle få værdier – du kan altid udvide senere!

 

Udlev dine værdier

Når værdierne er fundet, skal de selvfølgelig have plads i livet. Hvad betyder det, at frihed, kreativitet eller tålmodighed er en værdi? Hvordan ser det ud i praksis for dig? Måske betyder frihed, at du kan gå klædt som du vil eller ikke holdes fast af ting, du ejer. Måske betyder kreativitet, at du har tid og plads til at skabe, eller tålmodighed, at du skal have betænkningstid.


Idéen er, at du ud fra dine værdier kan sætte mål for dig selv – det kan være store eller små mål, engangsmål eller ”procesmål” for noget, du vil gøre til en vedvarende del af din hverdag. Det er opnåelse af disse mål, der hjælper med at mærke, at du lever efter dine værdier.


Når du kender dine værdier og dine mål, kan du finde ud af, hvordan du faktisk når målene og lever efter værdierne – hvilke handlinger, det involverer. Frihed indebærer måske, at du ikke køber store investeringer (bolig, bil), der holder dig fast – kreativitet måske, at du gør det til en del af hverdagen, at du får ”krea-tid” og tålmodighed at du arbejder med ikke at følge impulser.


Hvordan det faktisk ser ud, tager udgangspunkt i dig og din situation, men du kan bruge redskabet Fra værdi til handling til at hjælpe med at skabe overblik for dig selv.


Og efter alt det arbejde er der blot den allersværeste del tilbage: Faktisk at praktisere det, du er kommet frem til!


-----


Her på bloggen forsøger jeg at dele interessant og vigtig viden - og måske nogle tilhørende redskaber, som du også kan finde under ressource-fanen her på hjemmesiden - i overkommelige bidder. Så kom endelig tilbage og tjek i fremtiden, om der kommer noget, der er relevant for dig!

16 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page