VÆRKTØJER
Her kan du finde en liste med redskaber og modeller til fri afbenyttelse. Hvis du er i forløb hos Psykolog Sofie Marcussen, er det blandt andet nogle af de redskaber, som vi måske arbejder med undervejs.
Siden er stadig under opbygning, og der vil blive tilføjet flere redskaber hen ad vejen.
Fra værdi til handling: Redskabet kan give overblik over, hvordan dine handlinger og mål hænger sammen med dine værdier.
Mine personlige rettigheder: Liste med de grundlæggende rettigheder, vi alle sammen har og har lov at bevare, både over for andre og for os selv.
SMART-målsætning: Brug redskabet til at gøre dine mål mere konkrete, så de er nemmere at arbejde sig hen imod.
Tankehierarkiet: Brug modellen til at minde dig selv om, at tanker ikke altid er sandhed men afspejler tidligere erfaringer - og find ud af, hvad disse erfaringer har lært dig om verden.
Værdi-liste: En liste med forskellige værdier, der kan bruges til at finde ud af, hvad dine personlige værdier er.
Stress
Aktiviteter: Røde, gule og grønne: Et redskab du kan bruge til at skabe overblik over dine sædvanlige gøremål eller opgaver samt vurdere, hvor krævende de er (og altså hvor meget de belaster dig!).
Automatiske negative tanker (ANT): En oversigt med typiske tankemønstre, der påvirker os negativt, og som beror på tolkninger frem for virkelighed.
Belastninger og ressourcer: Model og redskab til at skabe overblik for hvilke belastninger, du er under, og hvilke ressourcer, du har til rådighed.
De kognitive funktioners hierarki: En model over hvordan højere kognitive funktioner betinges af bl.a. vågenhed, bearbejdning og arbejdshukommelse.
Det kompetente nej: Sig nej, pas på dine grænser og forhindr overbelastning.
Energi-budgettet: Brug redskabet til at få overblik over, hvordan du bruger din energi, og om du overbelaster dig selv med for mange "energi-udgifter".
Følelsesregulerende systemer: Model og redskab til forståelse af de følelsesregulerende systemer, og hvordan de kan udfordre og hjælpe os igennem stress.
Genopladning - mig-tid: Værktøj til at hjælpe dig med at få mere tid til genopladning i hverdagen.
Kognitiv diamant: Den kognitive diamant er en model til forståelse af vores reaktioner, og hvordan disse også påvirker hinanden.
Kontrolcirklen: Brug modellen til at få overblik over, hvor du har kontrol over situationen; hvor du har indflydelse; og hvor der er tale om vilkår, som du ikke kan gøre noget ved.
Krig og fred: Værktøjet viser to forskellige måder at engagere sig med sine tanker - gå i krig med den eller hold fred med dem.
Prioritering af opgaver: Modellen viser en god fremgangsmåde til at prioritere, hvilke gøremål eller opgaver, der kræver opmærksomhed, og hvilke man kan vente med eller undlade.
Problematiske leveregler: Eksempler på gængse leveregler, der ofte er belastende og ikke særligt hjælpsomme.
Reaktionsforandring: Arbejd med at forandre dine negative oplevelser ved at blive opmærksom på dem og bestem, hvad de skal ændres til.
Stressorer - liste med eksempler (med forklaring/uden forklaring): En oversigt med eksempler på belastninger, som du kan bruge som inspiration til at få overblik over, hvad der eventuelt belaster dig i din hverdag.
Stress-stoplys (med symptomer/uden symptomer): Et redskab til at forebygge stress ved at lægge planer for, hvis du oplever symptomer på stress.
Stresssymptomer: En oversigt med de mest almindelige stresssymptomer.
Sygdomsforløb: En illustration af forventningen til bedringen efter sygdom versus virkeligheden.
Ugeskema (med forklaring/uden forklaring): En almindelig ugeoversigt, der kan bruges til at planlægge aktiviteter - og sørge for, at du ikke har for meget planlagt igennem ugen.
Sorg
2-proces-modellen: Modellen beskriver, hvordan vi i sorg ofte bevæger os mellem to spor: Et tabsorienteret med fokus på længslen efter det tabte, og et genopbyggende med fokus på at finde sig til rette efter tabet.
Sorg over tid: Illustration af, hvordan sorg i virkeligheden ikke bliver mindre, men livet bliver større med tiden.