Følelser: Er følelser ligeglade med dine fakta?
- psykologsofiemarcussen
- 11. apr.
- 4 min læsning
Vi ser gerne os selv som rationelle aktører – logiske mennesker, der analyserer den information, vi har til rådighed, og foretager et fornuftigt valg ud fra dette. ”Hvad tænker du om det?” ”Har du overvejet det?” ”Hvilke tanker har du gjort dig?” Følelser har vi det mere ambivalent med.
– selvfølgelig kan vi blive spurgt til, hvad vi føler om noget, men det føles mere nærgående. Måske som noget, der skal overvindes, for det er farligt at være i sine følelsers vold. Og helt sikkert ikke hverken logisk eller rationelt!
Men følelser er vigtige. De er automatiske reaktioner på de ting, vi oplever, og de har vigtige budskaber til os. Det er både budskaber om vores oplevelser og om vores indre liv og erfaring. Vores tanker har det med at gå ind i vores følelser. Måske forholder vi os kritisk og synes ikke, vores reaktion er i orden, så modargumenterne kommer på banen? Eller måske tilpasser vi vores tanker og argumenter til følelserne? Under alle omstændigheder har vi sjældent en neutral indstilling til vores følelsesmæssige reaktioner og oplevelser.
Følelser er dog ikke sådan lige at vælte af pinden med fakta, logik og streng beherskelse; hvis de har et budskab, så kan du kæmpe nok så meget, men de skal nok trumfe igennem, før eller siden...
En følelse, en emotion eller et humør?
I de kommende mini-artikler kigger vi lidt nærmere på følelsernes liv, funktioner og budskaber, men først kan det give mening at slå fast: En følelse er ikke det samme som dit humør (også kaldet stemning).
Humør er en konstant "baggrundsaffekt" - vores udgangspunkt - og kan måles på, hvor behageligt, humøret er (kaldes også valens - er det positivt eller negativt humør?) og intensitet (hvor aktiveret vores krop er).
Måske er vi i et skidt humør, anspændte, hvor der skal mindre til at få os op i det røde felt. Eller måske er vi i et godt humør, så irritationer hurtigt lægger sig igen. Uanset hvad kan vores humør have en effekt på hvilke følelser, der også dominerer hos os, og kan have stor betydning for vores dag.

I kontrast er følelser korterevarende - og i modsætning til humør har de en anden vigtig funktion: De fortæller os, hvordan vi skal handle. Denne handling vurderes ud fra, hvordan vi befinder os i forhold til vores mål og værdier (mere om dette nedenfor).
Følelsernes funktion
Følelser er vigtige. De er dét, vi kalder "heuristikker" i vores reaktioner. Du kan tænke det som en genvej - i stedet for at stå over for den sultne løve og lave en lang analyse af, hvilke tegn vi ser på løvens sult og aggression, og en efterfølgende diskussion af, om vi mon har ressourcerne til at vinde i en kamp, eller om vi kan løbe hurtigt nok til at slippe væk, så reagerer følelser lynhurtigt ud fra situationen og vores eksisterende erfaringer og skønner os til at handle.
Ud over overlevelsesmæssige funktioner har følelser også en vigtig funktion i det sociale liv, hvor vi spejler hinanden og tilpasser os i grupperne, hvilket sikrer, at vi ikke bliver smidt ud.
Primære følelser er de 5-6 basale og universelle følelser, som der er bred enighed blandt forskere om:
Glæde
Vrede
Væmmelse (afsky)
Frygt
Tristhed
Overraskelse (det varierer, om denne medtages)

En følelsesreaktion består ikke blot af følelsen i sig selv, men også associerede tanker, kropslige fornemmelser og adfærdsimpulser. Adfærdsimpulserne er oftest enten tilnærmelse (knyttet til belønningssystemet) eller undgåelse (knyttet til alarmberedskabet); fx vil vrede eller glæde medføre tilnærmelse, imens frygt og væmmelse medfører undgåelse. Tilnærmelse/undgåelse kan komme i konflikt, hvis flere følelser vækkes på samme tid.
En anden måde at inddele følelser på er positive versus negative følelser. Måske bed du mærke i, at hele 4 af følelserne er negative eller ubehagelige, imens glæde er den eneste indiskutabelt positive følelse. Dette hænger sammen med følelsers funktion: De er her for at hjælpe os. De primære følelser er her især for at hjælpe vores direkte overlevelse – fx vrede ved at sætte gang i vores kamp-reaktion, frygt ved at sætte gang i vores flugt-reaktion og væmmelse ved at stoppe os fra fx at indtage fordærvet mad.
Følelser vækkes grundet udfordringer i forhold til vores mål – det kan være helt grundlæggende "mål" som overlevelse, mere konkrete mål som fx at vinde en præmie eller mål i form af psykologiske behov og værdier, fx kontrol, selvtillid og sociale relationer. Følelserne fortæller os, hvor vi står i forhold til målene - er vi tæt på dem, er de i fare, er der barrierer for at opnå dem?
Følelsesladede handlinger
Primære følelser er oftest de bedste at handle på, så længe de ikke er maladaptive - det vender vi tilbage til i fremtidige mini-artikler. Ud over de primære følelser findes der også sekundære følelser, som er vores følelse om følelsen. Hvis vi fx i en situation bliver vrede, men vi har dårlige erfaringer med vrede, kan det vække sekundære reaktioner som tristhed, frygt, skam og meget mere. Hvis vi reagerer på disse følelser frem for at finde ud af, hvad vreden handler om, så får vi ikke gjort det, der egentlig er nødvendigt for os.
-----
Her på bloggen forsøger jeg at dele interessant og vigtig viden - og måske nogle tilhørende redskaber, som du også kan finde under ressource-fanen her på hjemmesiden - i overkommelige bidder. Så kom endelig tilbage og tjek i fremtiden, om der kommer noget, der er relevant for dig!