top of page

Følelser: Funktionelt Følelsesliv

  • psykologsofiemarcussen
  • 2. maj
  • 4 min læsning

Det "funktionelle følelsesliv" handler ikke nødvendigvis om mere "føle-føle" - eller mindre "føle-føle", som man også kan have lyst til. I stedet handler det om at forstå vores følelser, kende forskel på dem og at kunne handle på dem.


En følelse er et signal til os, der hjælper med vores samlede reaktion og de handlinger, vi vælger. For at kunne handle og også for at kunne dæmpe/højne følelserne efter behov (også kaldet at "regulere" følelserne, ligesom vi kan regulere temperaturen i vores stue via en termostat), har vi brug for at kende og forstå vores følelser. Er det vrede eller er vi sårede? Er vi triste eller deprimerede? Er det vigtigst at handle på vores frygt eller vores vrede i situationen?


kognitiv diamant
Du kan bruge den kognitive diamant til at undersøge dine følelser, hvis det er svært at sætte navn på. Hvilke tanker, sætter følelsen gang i? Hvad er den kropslige fornemmelse? Hvad får du lyst til at gøre? Det kan stadig være en god idé at være lidt kritisk over for dine umiddelbare reaktioner, hvis der er følelser, du har været afskåret fra eller nogle strategier, du har tendens til at bruge, fx undgåelse.

Vores evne til at kunne vurdere dette kan variere person til person og også situation til situation. Hvis vi har svært ved det, kan følelserne blive overvældende eller føles som en gotisk knude, hvor vi ikke kan sige præcis hvad vi føler, men vi kan måske blot mærke, at det føles ubehageligt eller gør ondt. Det kan være handlingslammende og gøre det svært at regulere følelserne på egen hånd, og vi kan blive bange for at vække dem igen.


Hvis det er svært, så husk at følelser ikke er farlige, selvom de måske er meget ubehagelige. Selv ikke de mest intense angstanfald er farlige i sig selv. Men hvis det er svært, kan det være en god idé at tilegne sig nogle strategier til at styre lidt af intensiteten, vi mærker.

 

Strategier til at skrue op og ned for vores følelser

Ofte regulerer vi "temperaturen" på vores følelser ubevidst, men vi kan få brug for at arbejde mere bevidst. Oftest bruger vi en eller flere af de nedenstående strategier - nogle er indadvendte (ændring af os selv eller vores reaktion), andre vendt mod omverdenen (ændring af situationen).


Udadvendte strategier er:

  • Udvalg af de situationer, vi møder - fx undgåelse af steder eller mennesker, vi ved, er ubehagelige, eller at opsøge situationer, vi godt kan lide. Det kan være en god idé at overveje, om undgåelse er det bedste på længere sigt, da det er en central adfærd i angst, som kan forstærke angsten - men vi kan godt overveje, om vi skal i de situationer, der er mest krævende for os, på tidspunkter, hvor vi er trætte og udkørte og derfor har nemmere ved at blive følelsesmæssigt påvirkede.

  • Ændring af de situationer, vi møder - fx at vi aktivt går ind i at løse et problem eller en konflikt.


Indadvendte strategier er:

  • Fokus-flytning, fx at tænke på noget andet eller gøre noget andet. Det kan være, at man drikker et glas koldt vand, fordi pulsen begynder at slå lidt hurtigt, eller man kan mærke at man bliver trist af bekymringer og derfor fokuserer på aftensmaden.

  • Perspektiv-skifte, fx at arbejde mere engageret med vores følelser ved at trække på erfaringer, berolige os selv, vurdere vores handlemuligheder osv. Måske er vi ved at optrappe en konflikt men tænker så over, at der ikke kom noget godt ud af det sidste gang, eller at vi ved, at konflikten opstår mest på grund af træthed hos begge parter.

  • Indgreb i vores egen proces, fx ved at gøre noget anderledes end vi normalt vil gøre. I angst vil vi ofte lade os føre med tankerne, så der kan det være, vi arbejder med vejrtrækningsøvelser i stedet.


Passende strategi afhænger af sted i processen (før følelsesreaktion, under følelsen, efter), og du kan prøve at indføre en eller flere af strategierne på disse punkter. Fleksibilitet er vigtigt!


Hvis vi har svært ved at bruge strategierne, svært ved at genkende vores følelser eller bliver overvældede af dem, kan vi have brug for hjælp til dette - i disse tilfælde kan en psykolog eller lignende professionel være god til at hjælpe med vores forståelse, blokeringer og strategier.

 

Følelsernes funktion i forhold til et godt liv

Følelser fungerer som et kompas i forhold til vores værdier; værdier er ikke bare et hippie- eller moderne organisationsord, men er et udtryk for vores dybtliggende behov. Når vi fjerner os fra vores værdier og ikke lever i overensstemmelse med dem, tynger det os og kan få livet til at føles meningsløst.


Derfor er det vigtigt at have adgang til og forståelse for vores følelser. Vi skal vide, om der er behov for at ændre noget, om vi er på afveje eller i tråd med vores værdier.


Hvis du er nysgerrig på at arbejde mere med værdier, kan du gå et smut forbi Værktøjskassen og se på Værdilisten, som du kan bruge til at blive klarere på dine vigtigste værdier. Ellers kan du også finde masser af værdi-øvelser på internettet.


-----


Hvis du er mere nysgerrig på følelser, kan jeg anbefale bogen Følelsernes Kompas af Mia Skytte O'Toole.


Her på bloggen forsøger jeg at dele interessant og vigtig viden - og måske nogle tilhørende redskaber, som du også kan finde under ressource-fanen her på hjemmesiden - i overkommelige bidder. Så kom endelig tilbage og tjek i fremtiden, om der kommer noget, der er relevant for dig!

©2022 by Psykolog Sofie Marcussen. Skabt med Wix.com

bottom of page